Kolapaj med havssalt

Kolapaj med havssalt
Pajdeg
125 g smör skuret i bitar, 1 dl socker, 1 dl havregryn, 2 dl vetemjöl och 1 tsk kanel.
Kolafyllningen
3 dl vispgrädde, 1,5 dl ljus sirap, 1,5 ljust muscovadosocker, 1,5 tsk vaniljsocker, 75 g smör och 0,5 tsk flingsalt.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader
Vi börjar med pajdegen och smälter smöret. Blanda sedan smöret med socker och havregryn. Efter det blandar du mjöl och kanel och häller sedan ner i havregrynssmeten och arbeta ihop till en deg. Tryck sedan ut degen i en form med löstagbar kant eller i smörade små formar. Har du en stor form så är 22 cm perfekt. Ställ in i kylen i ca 30 min.
Grädda sedan pajskalet i kylen i 10 min i mitten av ugnen. Låt den sedan svalna.
Vi fortsätter sedan med kolafyllningen. Koka upp grädde, sirap och muscovadosockret i en vid kastrull och låt sedan koka i ca 20 min. Glöm inte att röra om då och då. Testa efter hand om kolan är klar genom att droppa ner lite kola i ett vattenglas. Om kolan inte flyter ut men är hård nog att forma så är den klar. Den ska vara mjuk.
Ta av kolafyllningen från spisen och häll sedan i smöret som är skuret i bitar tillsammans med vaniljsockret. Låt det sedan svalna helt. Häll smeten i önskad form och strö sen över flingsaltet. Ställ sedan i kylen i minst en timme.
Ta fram en stund innan servering så inte kolan är för hård. Servera med något syrligt ( vinbär, rabarber, hallon, lingon) och gärna med vispad creme fraiche om man vill. Eller vaniljglass.